top of page
  • pirosmasni83

Gender intelligence

Érdemes foglalkoznunk ezzel a könyvvel is, és az ebből kiinduló mozgalommal, az ezekre épülő tanácsadó, workshop-okat ajánló céggel, hiszen az alapötlet nem más, mint a gender tudatosság beépülésének elősegítése (’advancement of gender awareness’), ami üdvözlendő, csakúgy, mint az elérni kívánt cél; a ’gender diversity’ és az ’inclusive leadership’ megvalósításában való segédkezés.


Barbara Annis és munkatársai is azon dolgoznak, hogy egyszer majd valamikor kiegyensúlyozott legyen a nemek viszonya, és nem csupán az aránya az üzleti életben, a politikában, az oktatásban… Ezt ennek megfelelően pl. nem kvótákkal látják megvalósíthatónak, hiszen tapasztalatuk alapján a számok nem jelentenek valós garanciát az egyenlőségre. Amihez visszanyúlnak – azt is mondhatnánk: Nihil sub sole novum[1] –, nem más, mint a feminista elméletek második hullámaként ismert ’difference approach’[2]. Ez a ’sameness’ korszakát, az első hullámot követően (ami a nemek közötti hasonlóságokra épített és várt el ez alapján azonos bánásmódot), mondhatni az ún. férfi értékek, tulajdonságok mellett alárendelt, megbecsülésnek cseppet sem örvendő női sajátosságokat, kvalitásokat igyekezte megmutatni és felértékelni. A GIG ugyanezen a talajon áll, hiszen elfogadja, létezőnek vallja a különbségeket. Annak módja, ahogyan erre építkezik; kicsit más, mint ahogyan azt többek között Carol Gilligan, Shiva Vandana, Sara Ruddick, vagy Mary Daly tette annak idején.


Elgondolásuk szerint is tévút az, ha azon dolgozunk, hogy a nők és a férfiak közötti különbségeket igyekezzünk eltörölni, vagyis amellett érvelni, hogy tulajdonképpen a két nemhez tartozók ugyanolyanok, ezért azonos bánásmódot is igényelnek. Ehelyett, amit tenni kellene, az az, hogy megtanuljuk meglátni és értékelni, és quasi (fel)használni az igenis létező különbségeket. Ily módon munkájuk alapelve az, hogy a gender miatti, gender okozta különbségeket értékelni kell, és erre építeni egy paradigmát. Ahogyan megfogalmazzák: „Valuing gender differences is the core principle of our Gender Intelligence® services”.


Azonban ez nem jár esetükben quasi a két nem között rögzült hierarchia (a nők hátrányára) valamiképpen való megbontásának a háttérmotivációjával, ami az előbb említett feminista mozgalmi múltat nagyban jellemezte.


Azzal a koncepcióval dolgoznak tehát, hogy a férfiaknak és nőknek természetüknél fogva vannak olyan tulajdonságaik, amik megkülönböztetik őket egymástól, a magától értetődő biológiai és kulturális tulajdonságokon túl, ezalatt attitűd- és viselkedésbeli különbözőségekre is gondolva. Azt írják; amint tisztázásra kerül az, hogy a férfiak és a nők miért gondolkoznak és cselekednek úgy-ahogyan, akkor megérthetővé válnak a gender-rel összefüggésben, annak sajátosságai miatt kialakuló dinamikák.

Azt vallják, a gender és kulturális sokszínűség akkor megvalósítható, ha felismerjük és értékeljük azokat a különféle természetű tehetségeket, amiknek egy részét a férfiak, más részét a nők tudnak beletenni a közösbe. Amint a férfiak és nők elkezdik megérteni a másik gondolkodásmódját, a párbeszéd és kommunikáció egészen új szintjére képesek lépni. Sokkal nyitottabbak lesznek a másik irányában, befogadóbban viselkednek és teszik ezt egyre magabiztosabban, valamint saját akaratukból.


A GIG számára a nemek közötti egyenlőség azt jelenti, hogy férfiak és nők egyaránt képesek valós önmagukat megélni (és ezt kamatoztatni) a munka világában, valamint ötleteiket, döntéseiket és vezetési stílusukat érintő különbözőségükben egyenlőképpen lesznek értékelve – nem pedig a hasonlóságuk, egyezőségük okán.


A nemi egyenlőségre egyfajta ’erősség a különbözőségben’ szemlélőpontból tekintenek, nem, mint a számokban megnyilvánuló egyenlőségre. Ahogyan írják, azok a szervezetek, akik tanácsukat kérik, felismerik azt, hogy férfiak és nők különféle perspektívákkal ülnek ugyanahhoz az asztalhoz és tudják azt, hogy szükségük van a másik perspektívájára a növekedéshez az egyre nagyobb piaci versenyben a globális információ korszakában.


*** Ti mit gondoltok? Eredményes lehet egy ilyen irányban gondolkodó gyakorlat? Egyet tudtok érteni a nemi különbségek hangoztatásával, azok beépítésével? Honnan fakadnak ezek a különbségek? (már így születünk, vagy azzá leszünk?!)


[1] latin közmondás, jelentése: Nincs új a Nap alatt

[2] Gyorstalpaló feminista elméletek tárgyban, lsd: https://1000wordphilosophy.wordpress.com/2014/10/14/feminism-part-2-the-difference-approach/, továbbá a ’sameness’ és ’difference approach’ összevetéséről hasznos olvasmány Catherine MacKinnon tanulmánya, ami magyar nyelven is elérhető Különbözőség és dominancia: A nemi diszkriminációról címen, In: A feminizmus változásai. Előadásokéletről és jogról (2001) Budapest: Pont Kiadó, 30-41.





6 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

A nők felemelkedéséről és a láthatatlan akadályokról

Sokszor és sokunkban felmerült már a kérdés, hogy miért van az, hogy még a nők munkahelyi előmenetele elősegítése irányában legelkötelezettebb cégvezetők is azt tapasztalják, hogy olybá tűnik, nem nag

bottom of page